poniedziałek, 15 maja 2017

Makaron w sosie szparagowym z kurczakiem

Jeśli szparagi to koniecznie zielone! Są delikatniejsze i mają wyjątkowy smak! Właśnie teraz, już są! Na śniadanie polecam omlet ze szparagami, a na obiad - makaron w śmietanowym sosie szparagowym z kurczakiem. Mogłabym go jeść codziennie, polecam i Wam.




Składniki na sos

1 pęczek zielonych szparagów
1 szklanka rosołu lub wywaru z warzyw
200 ml słodkiej śmietany min. 18%
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kawałki, główki odkładamy na bok.  Do gorącego rosołu wkładamy szparagi (bez główek) i gotujemy ok. 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Blendujemy, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i odłożone wcześniej główki, gotujemy kilka minut, tak, żeby główki się nie rozpadły. Na koniec doprawiamy cytryną.

Sos jest świetny i bez mięsa, ale ja dodałam filet z kurczaka, przyprawiony solą i pieprzem, pokrojony w kostkę, podduszony na oliwie z oliwek.  

Makaron - wg upodobania, tutaj z tagiatelle. Do podania użyłam pomidorków koktajlowych, wszystko na koniec posypałam szczypiorkiem. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz