poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Dynia w sosie pomidorowym

Sezon na dania z dynią uważam za rozpoczęty! Cudowne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem w sosie pomidorowym z filetem indyka.  


Składniki: 
filet z indyka 500 g
dynia 500 g*
sos pomidorowy ze świeżych pomidorów 0,5 l
oliwa z oliwek
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek


Mięso z indyka pokroić w kostkę, przyprawić i odłożyć na bok. Dynię obrać ze skóry, wyjąć środek, pokroić w większą kostkę. Mięso poddusić na oliwie z oliwek, dodać czosnek, dynię i sos pomidorowy. Doprawić czosnkiem, gotować wszystko około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem. Smacznego :)


*po odcięciu skóry i wyjęciu pestek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz