czwartek, 29 września 2011

Fusilli z pieczarkami i czarnymi oliwkami

Makaronowych wariacji ciąg dalszy. Po pierwsze: łatwe, po drugie: szybkie, a po trzecie bardzo smaczne danie. W przypadku braku czasu i dużego głodu danie godne polecenia - gotowe w 20 minut. Nim zabiorę się za sos wstawiam wodę na makaron.

Do przygotowania tego dania potrzebne jest opakowanie makaronu Fusilli (świderki)

Składniki sosu
30 dkg boczku wędzonego, surowego
1 cebula
słoiczek czarnych oliwek
mały słoiczek pieczarek krojonych w zalewie
kilka kaparów
duże pudełko śmietany
sól, pieprz, zioła do przypraw włoskich
świeża bazylia i natka pietruszki

Boczek pokroić w kostkę, posiekać cebulkę i razem podsmażyć, w trakcie dorzucić pokrojone oliwki, kapary i pieczarki, doprawić wg smaku, dodać śmietanę i gotować ok 10 minut pod przykryciem.
W czasie przygotowania sosu powinien ugotować nam się makaron, który po odcedzeniu dodajemy do sosu. Mieszamy i gotowe. Przed podaniem posypać natką pietruszki i bazylią.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz