środa, 7 września 2011

Kurczak w sosie z sera pleśniowego

Błyskawiczne danie, przydaje się zwłaszcza na nieplanowane imprezy, bo robi się w pół godziny. 



Składniki:
duży filet z kurczaka
20 - 30 dkg sera gorgonzola lub Lazur (używam wymiennie)
śmietana 18% (duży kubek)
czosnek
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić na większe kawałki, dodać sól i pieprz, obsmażyć. Zdjąć z patelni, na pozostały tam tłuszcz wrzucić kawałki sera i podgrzewać aż do rozpuszczenia. W tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do sera. Jak już ser się rozpuści zalać należy go śmietaną i dorzucić kurczaka. Poddusić kilka minut i gotowe. Ja to danie najczęściej podaję z bagietką, ale doskonale smakuje także z ryżem Basmati.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz