Babka niezwykle prosta w wykonaniu i smaczna. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga z wypiekami "Moje wypieki" Tam ta babka nazywa się "marmurkowa z kawą" Wprowadziłam drobne modyfikacje do przepisu i tak też go tutaj zamieszczam.
Składniki:
25 dag masła
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z cytryny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Jajka (całe) zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo masło dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do naszej masy, zmiksować.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny, zmiksować. Do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować.
Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wylać jasną część ciasta, na nią część kawową. Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Piec 50 minut w temperaturze 180ºC.
Babkę można posypać cukrem pudrem albo zrobić lukier cytrynowy (sok z cytryny plus cukier puder). Ja zrobiłam z lukrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz