sobota, 7 kwietnia 2012

Barszcz chrzanowy wielkanocny

Ta zupa skojarzyła mi się z wyglądu z polewką, jaką gotowała moja babcia. Smakuje zupełnie inaczej, wyraźnie chrzanowo - jak w nazwie. A pomysł na nią pochodzi od pani Tereni z pewnej restauracji. Dla mnie świetna odmiana od klasycznego żuru na Wielkanoc. Choć oczywiście żur też jest. 



Przepis na zrobienie barszczu jest bardzo prosty. 

ok. 3 litrów wywaru warzywnego lub mięsnego - wg gustu jak kto lubi
4- 5 łyżek chrzanu
śmietana 30% - duży kubek 

Do wywaru dodajemy chrzan, śmietanę i gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Gotowe :) Można podać z białą kiełbasą i ziemniaczkami podsmażonymi z cebulką. Kaloryczne, ale kto by tam liczył kalorie w święta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz