sobota, 7 kwietnia 2012

Keks świąteczny

Bardzo smaczny, delikatny keks o rumowym smaku. Doskonały do świątecznej kawy. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki , tam nosi nazwę "Keks angielski". Jak zwykle troszkę w nim zmieniłam i wpisuję tutaj swoją wersję. 


 
Składniki:
100 g rodzynek 
garść suszonych owoców żurawiny
150 ml rumu

210 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
300 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
10 posiekanych suszonych moreli
kandyzowana skórka pomarańczy
kandyzowana skórka cytryny 

Dzień wcześniej rodzynki i żurawinę włożyć do miseczki i zalać rumem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć na później. Zmiksować/ utrzeć masło. Dodać cukier i ucierać (miksować) do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, do połączenia. Wmieszać posiekane bakalie, namoczone rodzynki i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wyrównać.

Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka. 

Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz