Bardzo smaczny, delikatny keks o rumowym smaku. Doskonały do świątecznej kawy. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki , tam nosi nazwę "Keks angielski". Jak zwykle troszkę w nim zmieniłam i wpisuję tutaj swoją wersję.
Składniki:
100 g rodzynek
garść suszonych owoców żurawiny
150 ml rumu
210 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
300 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
10 posiekanych suszonych moreli
kandyzowana skórka pomarańczy
kandyzowana skórka cytryny
Dzień wcześniej rodzynki i żurawinę włożyć do miseczki i zalać rumem.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć na później. Zmiksować/ utrzeć masło. Dodać cukier i ucierać (miksować) do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, do połączenia. Wmieszać posiekane bakalie, namoczone rodzynki i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wyrównać.
Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka.
Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz