Jeśli lubicie ogórki w innej postaci niż tylko kiszone lub w occie ten przepis przypadnie Wam do gustu. Ja się w nich zakochałam od pierwszego spróbowania i ta miłość trwa do dziś.
Przepis dostałam od Joanny.
2 kg średnich ogórków
gorczyca
chrzan
czosnek
zielony koper
sól
Ogórki obrać, pokroić w słupki, posolić i odstawić na 2 godziny. W tym czasie można przygotować zalewę.
Zalewa:
1 szkl. octu 10%
1 i 1/3 szkl. wody
2 szklanki cukru
2 łyżki miodu (najlepiej lipowego)
Całość zagotować i odstawić do wystudzenia.
W słoikach ułożyć pokrojony w plastry czosnek, chrzan w słupkach, gorczycę i posiekany koper. Z ogórków odlać wodę. Przełożyć je do słoików. Zalać wystudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 10 minut.
Z tego przepisu wyjdzie ok. 8 słoiczków "po dżemie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz