sobota, 18 sierpnia 2012

Ogórki w miodzie

Jeśli lubicie ogórki w innej postaci niż tylko kiszone lub w occie ten przepis przypadnie Wam do gustu. Ja się w nich zakochałam od pierwszego spróbowania i ta miłość trwa do dziś. 
Przepis dostałam od Joanny. 



2 kg średnich ogórków
gorczyca
chrzan
czosnek 
zielony koper
sól

Ogórki obrać, pokroić w słupki, posolić i odstawić na 2 godziny. W tym czasie można przygotować zalewę. 

Zalewa: 
1 szkl. octu 10%
1 i 1/3 szkl. wody 
2 szklanki cukru 
2 łyżki miodu (najlepiej lipowego)

Całość zagotować i odstawić do wystudzenia. 

W słoikach ułożyć pokrojony w plastry czosnek, chrzan w słupkach, gorczycę i posiekany koper. Z ogórków odlać wodę. Przełożyć je do słoików. Zalać wystudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 10 minut. 

Z tego przepisu wyjdzie ok. 8 słoiczków "po dżemie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz