Sezon na kurki trwa w najlepsze, o mały włos bym go przegapiła. Na szczęście udało się nie przejść obojętnie wobec tych grzybów. Dzisiaj polędwica z kurkami i kozim serem.
Skład:
1 polędwica
ser biały kozi
100 g kurek
mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
sos:
mały kubeczek śmietany 18%
odrobina ostrej papryki
Kurki podsmażyć z posiekaną cebulką i czosnkiem. Polędwicę rozkroić do faszerowania. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Posmarować środek serem kozim. Nałożyć na to wcześniej przygotowany farsz z kurek. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Ja piekłam w folii ok. 1h w 170 stopniach.
Po upieczeniu zlać powstały sos do garnka, dodać śmietanę i odrobinę ostrej papryki Zagotować. Polędwicę przełożyć do naczynia, wyjąc wykałaczki. Polać sosem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz