czwartek, 7 marca 2013

Krem z porów i ziemniaków

Zupy typu krem są dla mnie idealne w sezonie od jesieni do wczesnej wiosny. Za oknem ni to wiosna, ni to kolejny powiew zimy. Dziś na naszym stole idealny na taką porę krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem marchewki, grzanek, posypany prażonymi pestkami słonecznika i dyni... pyszności :)

Na początek gotujemy wywar. Kostek rosołowych nie stosuję, ale jeśli ktoś lubi... 

Składniki do wywaru: 
2 pałki z kurczaka
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
kawałek pora 
sól, pieprz
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego

W czasie gotowania wywaru przygotowujemy składniki potrzebne do zupy: 
2 duże pory
4 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku 
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa

Pory (część biała i zielona) kroimy w plasterki, podobnie z cebulą. Rozgrzewamy masło na patelni i tam lądują kawałki warzyw. Czekamy na zeszklenie. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i odkładamy. 

Po ugotowaniu wywaru wyciągamy z niego wszystko oprócz marchewki. Dokładamy por, cebulę i pokrojone ziemniaki.  Dorzucamy pokrojony czosnek, sól, pieprz i gałkę gotujemy do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę miksujemy i gotujemy jeszcze przez chwilkę. 

Wyśmienita z grzankami, posypana uprażonymi wcześniej pestkami dyni i słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz