Zupy typu krem są dla mnie idealne w sezonie od jesieni do wczesnej wiosny. Za oknem ni to wiosna, ni to kolejny powiew zimy. Dziś na naszym stole idealny na taką porę krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem marchewki, grzanek, posypany prażonymi pestkami słonecznika i dyni... pyszności :)
Na początek gotujemy wywar. Kostek rosołowych nie stosuję, ale jeśli ktoś lubi...
Składniki do wywaru:
2 pałki z kurczaka
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
sól, pieprz
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
W czasie gotowania wywaru przygotowujemy składniki potrzebne do zupy:
2 duże pory
4 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
Pory (część biała i zielona) kroimy w plasterki, podobnie z cebulą. Rozgrzewamy masło na patelni i tam lądują kawałki warzyw. Czekamy na zeszklenie. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i odkładamy.
Po ugotowaniu wywaru wyciągamy z niego wszystko oprócz marchewki. Dokładamy por, cebulę i pokrojone ziemniaki. Dorzucamy pokrojony czosnek, sól, pieprz i gałkę gotujemy do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę miksujemy i gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Wyśmienita z grzankami, posypana uprażonymi wcześniej pestkami dyni i słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz