poniedziałek, 18 marca 2013

Warzywa glazurowane i indyk w curry

W kuchni nie ma dla mnie jednego smaku, lubię eksperymentować, łączyć słodkie z ostrym, szukać inspiracji tu i tam. Warzywa glazurowane miałam okazję jeść ostatnio w nieco innej wersji, do tego była ryba. Moja wersja jest z indykiem, zamieszałam też w przyprawach. Wyszło pysznie, polecam miłośnikom smaków słodko - ostrych z orientalną nutką. 


Składniki: 
filet z indyka ok. 40 dkg
sól, pieprz, curry 
oliwa z oliwek do smażenia

2 średnie marchewki
1 nieduża cukinia
3 łyżki masła
woda
ok. 2 cm. świeżego imbiru
1 limonka
3 łyżki miodu 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Filet z indyka pokroić na cztery kawałki, doprawić curry oraz świeżo mieloną solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso z dwóch stron, podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości. 

Marchewkę obrać, pokroić w paseczki, cukinię umyć i też pokroić w paseczki. Czosnek posiekać drobno, imbir obrać i zetrzeć na tarce. Marchewkę przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, dodać masło,  czosnek, imbir, sól, pieprz i ugotować al dente. Pod koniec dodać miód, cukinię i wycisnąć sok z limonki. Gotować jeszcze około 2 minut. Wyjąć warzywa na talerz ułożyć na nich mięso i smacznego :) Wyśmienicie smakuje z kieliszkiem białego wina.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz