niedziela, 18 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Na powidła śliwkowe jeszcze przyjdzie czas. Teraz za to śliwki są idealne do ciasta. Pierwsze w tym sezonie proste ciasto ucierane, z owocami posypanymi kruszonką i przyprawą do kawy i deserów Kamis Specialite (mieszanka cynamonu, kandyzowanego cukru, goździków, kardamonu i wanilii). Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com - "ciasto ucierane z owocami i kruszonką - najlepsze". 

Składniki: 
3/4 szklanki cukru
kostka masła (200 g) lub Kasi do pieczenia 
5 jajek
1,5 szklanki mąki 
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg śliwek
przyprawa Kamis 
cukier puder do posypania

Mąki i proszek do pieczenia przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po 1 jajku (masa może się lekko zważyć, ale to w niczym nie przeszkadza).  Dodać mąkę. Utrzeć. Ciasto przełożyć do formy (ja piekłam w blaszce o wymiarach: 21x25cm). Śliwki ułożyć rozcięciem do góry. 

na kruszonkę: 
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru 

Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Posypać śliwki kruszonką i przyprawą Kamis. Piec przez godzinę w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 170 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz