sobota, 17 sierpnia 2013

Krem z cukinii z pomidorami i bazylią

U mnie dzisiaj pomidorowo, bo i krem z cukinii z pomidorami i młoda kapusta z pomidorami... Sezon na pomidory te prawdziwe, pachnące i przepyszne trwa. Dzisiaj zrobiłam zakupy u mojego ulubionego Pana na bazarku: 4 kg pomidorów: do sałatek, na zupy, do kapusty i kto wie co mi jeszcze przyjdzie do głowy. Teraz odsłona nr 1. 

Do przygotowania kremu potrzebujemy: 
1 kg cukinii
4 ziemniaki 
oliwa z oliwek
sól, pieprz, tymianek 
2 pomidory 
świeża bazylia 

Umytą cukinię kroimy w dużą kostkę, to samo robimy z obranymi ziemniakami. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak, by przykryła warzywa). Dodajemy płaską łyżeczkę soli. Gotujemy tak długo, aż warzywa będę zupełnie miękkie. Miksujemy na krem, jeśli trzeba dodajemy trochę wody. Gotujemy jeszcze chwilę i w tym czasie dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę tymianku i pieprz do smaku. 

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Po nałożeniu kremu z cukinii do miseczek na wierzch kładziemy łyżkę pomidorów i posypujemy poszarpaną, świeżą bazylią. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz