czwartek, 29 września 2011

Fusilli z pieczarkami i czarnymi oliwkami

Makaronowych wariacji ciąg dalszy. Po pierwsze: łatwe, po drugie: szybkie, a po trzecie bardzo smaczne danie. W przypadku braku czasu i dużego głodu danie godne polecenia - gotowe w 20 minut. Nim zabiorę się za sos wstawiam wodę na makaron.

Do przygotowania tego dania potrzebne jest opakowanie makaronu Fusilli (świderki)

Składniki sosu
30 dkg boczku wędzonego, surowego
1 cebula
słoiczek czarnych oliwek
mały słoiczek pieczarek krojonych w zalewie
kilka kaparów
duże pudełko śmietany
sól, pieprz, zioła do przypraw włoskich
świeża bazylia i natka pietruszki

Boczek pokroić w kostkę, posiekać cebulkę i razem podsmażyć, w trakcie dorzucić pokrojone oliwki, kapary i pieczarki, doprawić wg smaku, dodać śmietanę i gotować ok 10 minut pod przykryciem.
W czasie przygotowania sosu powinien ugotować nam się makaron, który po odcedzeniu dodajemy do sosu. Mieszamy i gotowe. Przed podaniem posypać natką pietruszki i bazylią.
Smacznego :)

poniedziałek, 12 września 2011

Śliwki w kompot

Uwielbiam niedzielne obiady, kiedy wszyscy siadamy do stołu. Kojarzą mi się z dzieciństwem, obiadkiem u babci, do którego obowiązkowo był kompot. Pamiętam te morelowe, wiśniowe, jabłkowe, gruszkowe i śliwkowe. Pyszności! Tak mi zostało, że sama zamykam w słoikach różne owoce. Tym razem czas na śliwki.

Składniki
5 kg śliwek
cukier
woda

Śliwki myjemy, usuwamy ogonki i układamy w słoikach. Wyszło mi ich aż 11. Gotujemy wodę z cukrem i wrzątkiem zalewamy owoce. Po zamknięciu słoików gotujemy je przez kilka minut. Odstawiamy do góry dnem i siup do spiżarni. Zimą przypomną smak lata.

środa, 7 września 2011

Kurczak w sosie z sera pleśniowego

Błyskawiczne danie, przydaje się zwłaszcza na nieplanowane imprezy, bo robi się w pół godziny. 



Składniki:
duży filet z kurczaka
20 - 30 dkg sera gorgonzola lub Lazur (używam wymiennie)
śmietana 18% (duży kubek)
czosnek
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić na większe kawałki, dodać sól i pieprz, obsmażyć. Zdjąć z patelni, na pozostały tam tłuszcz wrzucić kawałki sera i podgrzewać aż do rozpuszczenia. W tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do sera. Jak już ser się rozpuści zalać należy go śmietaną i dorzucić kurczaka. Poddusić kilka minut i gotowe. Ja to danie najczęściej podaję z bagietką, ale doskonale smakuje także z ryżem Basmati.


czwartek, 1 września 2011

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami od Sylwii

To jedna z moich ulubionych sałatek - smaczna i sycąca, doskonała na kolację we dwoje, babskie pogaduszki przy winku i spotkania towarzyskie. Przepis na sałatkę dostałam od Sylwii, u której miałam przyjemność kosztować jej po raz pierwszy. Zasmakowała mi tak bardzo, że zagościła na stałe w moim menu. 

Składniki:
1/2 opakowania makaronu kokardki
filet z kurczaka
suszone pomidory w zalewie 
brokuł
majonez
śmietana
czosnek
sól i pieprz
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie: makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł umyć, podzielić na kawałki i krótko obgotować, przełożyć na sitko przelać zimną wodą. Filet z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie z oliwek. Aby mięsko nie wyschło smażymy pod przykryciem. Po usmażeniu odstawiamy do przestygnięcia. Pomidorki wyjąć ze słoiczka i pokroić. Wszystkie składniki włożyć do miski. Ze śmietany, majonezu i czosnku przygotować sos. Polać sałatkę. Wymieszać i smacznego :)

PS. Z tą sałatką wiąże się pewna anegdota. Kiedy robiłam ją po raz pierwszy, oczywiście z głowy, wyszło mi jej dziwnie mało. Niestety nie mogłam dodzwonić się do S. by zweryfikować informację na temat składników. Podałam gościom to co wyszło. Dopiero po jakimś czasie przypomniało mi się, że nie dodałam... makaronu :)